16 mei 2008 6:42 pm
Michael Moore ziet risico's in vervolg op "Fahrenheit 9/11"
Door Bob Tourtellotte / Reuters
[van Engels naar Nederlands vertaald]
CANNES, Frankrijk - Documentairemaker en Oscar winnaar Michael Moore, die deze week plannen bekend maakte voor een vervolg op zijn anti-Bush polemiek "Fahrenheit 9/11", zei vrijdag dat de nieuwe film zulke "kwaadaardige" onderwerpen zal bevatten dat hij er mogelijk zelfs niet aan begint.
Moore, wiens werk reikt van het blootleggen van de Amerikaanse revolvercultuur in "Bowling for Columbine" tot een bijtende kritiek op de Amerikaanse gezondheidszorg in "SiCKO", houdt van controversie, dus zal zijn nog naamloze nieuwe film eveneens riskant zijn, vertelde hij verslaggevers op het Cannes Film Festival.
"Het is iets dat ik niet zou moeten maken, iets dat gevaarlijk is," zei Moore.
Maar Moore
gaf enkele details prijs van de film, waaraan hij pas onlangs begon en die voorlopig voor over ruim een jaar gepland is door de onafhankelijke studio Overture Films en Paramount Vantage International.
De film, zei hij,
zal niet "voortborduren" op "Fahrenheit 9/11" maar zal gericht zijn op het beleid van de regering Bush, onderzoekend hoe het de levens van Amerikanen en de reputatie van de Verenigde Staten in de wereld heeft beïnvloed.
Met de Verenigde Staten in de pijnlijke greep van een economische terugval en militaire conflicten in Irak en Afghanistan, vraagt Moore zich hardop af of het land is geworden als het oude Romeinse Rijk voor zijn val. "Zijn we al op dat punt?" vroeg hij.
Aan de kassa zal zijn nieuwe film risico's te wachten staan. Recente films over de huidige oorlogen, zoals "Stop-Loss" en "In the Valley of Elah", waren commerciële flops.
Maar Moore zei dat hij geloofde dat deze films mislukten omdat de meeste Amerikanen de oorlogen niet langer steunen, anders dan in 2004 toen "Fahrenheit 9/11 werd uitgebracht, en de meeste Amerikanen de militaire inspanningen in Irak en Afghanistan nog wel steunden.
Hij gelooft dat "Fahrenheit 9/11", die behoort tot de beste verkopende politieke documentaires aller tijden met meer dan 220 miljoen dollar aan wereldwijde verkoop, een hit was omdat het zijn publiek dingen vertelde over de regering Bush waarover zij zich verbaasden.
Op dezelfde manier, zei hij, zal zijn nieuwe film slagen doordat het bekendmaken van informatie over president George W. Bush en zijn beleid het publiek verbijsterd zal achterlaten.
"Wat ik ga zeggen in deze film is wat waarschijnlijk 70 procent van hen (het publiek) niet wil horen", zei Moore
Reuters/Nielsen
Zie ook artikel Associated Press:
[vertaald]
(...) Moore wil details van zijn nieuwe film voor zichzelf houden en zegt dat hij het betreurde te snel te hebben gesproken over zijn documentaire "Sicko". Zorgverzekeraars waren in staat zich tegen hem te mobiliseren, waardoor "het voor mij onmogelijk werd om ergens in te komen" voor interviews, zei hij.
Michael Moore: Het is mijn oprechte wens dat komende 20 januari, er niet alleen maar een wisseling op het Witte Huis zal plaatsvinden, waar de U-Haul (verhuiswagen) optrekt om zijn spullen naar Crawford (Texas) te verplaatsen.
Ik denk dat er zwaar geboeide verdachten uit de West Vleugel zouden moeten komen. De misdaden die deze mensen hebben begaan reiken veel verder — en ik zeg het niet uit een soort emotie over hoe mijn gevoelens over Bush of wie dan ook zijn. Ik denk dat naar zeer specifieke dingen moet worden gekeken in termen van wat zij hebben gedaan.
Zie ook Michael Moore: 9/11 Could Be Inside Job (artikel juni 2007)
|